rejseweb.dk

11 FANTASTISKE TING AT GØRE I STOCKHOLM FOR FØRSTEGANG

Svært at tro, men det tog mig næsten 24 år, før jeg endelig nåede længere nordpå end Tyskland og Polen. Det er ikke sådan, at Skandinavien aldrig har fascineret mig, tværtimod. Jeg er bare mere en sommer-, sol-, strand- og havtype, hvis du ved hvad jeg mener. Så hver gang jeg havde valget mellem nord eller syd, gik jeg efter det sidste. Men for et par måneder siden, da det var blevet tid til en tur igen, fandt jeg en utrolig billig flybillet til Stockholm. Som den billige flyjæger, jeg er, kunne jeg ikke lade være med at bestille flyrejsen. Og hvis jeg havde vidst, at Stockholm er sådan en fantastisk by, ville jeg have gjort det meget tidligere. Siden du stødte på dette blogindlæg, formoder jeg, at du endelig har booket dit fly og nu spekulerer på, hvad du skal lave for første gang i Stockholm. Jeg fortæller dig en lille hemmelighed: Du finder svarene lige her!

(Dette indlæg indeholder affiliate links, hvilket betyder, at jeg modtager en vis procentdel af et salg, hvis du køber efter at have klikket.)

11 ting at gøre i Stockholm for en perfekt første gang!
Følgende ting at gøre i Stockholm er alle forslag baseret på min rejseplan. Afhængigt af hvor meget tid du har, kan du fjerne eller tilføje nogle. Efter min mening bør du ikke gå glip af for mange af dem, fordi hver enkelt fik mig til at forelske mig så meget i denne by, at jeg vil tilbage med det samme.

Og du sikkert også.

1. Udforsk Gamla Stans historiske centrum
En af de første ting at gøre i Stockholm er at udforske den travle ø Gamla Stan, også kendt som byens gamle bydel. Denne lille ø er fuld af brostensbelagte gader, farverige bygninger fra det 17. og 18. århundrede og dejlige caféer og bistroer, der serverer moderne nordisk køkken. Følger du de smalle snoede gader, kommer du højst sandsynligt til Stortorget, den ældste og en af de mest berømte pladser i Stockholm. Pladsen er omgivet af huse i grønt, rødt og gult, som du sikkert har set før, da de er ikoniske fotomotiver. Andre berømte seværdigheder, der kan findes i Gamla Stan, er Stockholms katedral, Nobelprismuseet og det kongelige palads. Desværre så vi ikke meget af katedralen, fordi den var overdækket på grund af renoveringsarbejde, så jeg håber, du er heldigere end os! Øen er ikke kun berømt for sine kulturelle seværdigheder, men det er også et populært natteliv med mange barer og pubber. Jeg anbefaler personligt The Liffey, en hyggelig irsk pub lige i hjertet af den gamle bydel.

Stockholms smalleste gade
Det nok mest usædvanlige at finde i Gamla Stan er dog Mårten Trotzigs Gränd. Det mærkelige navn, der sandsynligvis giver dig en knude på tungen, mens du prøver at udtale det, er Stockholms smalleste gade. 36 trin med blot 90 centimeter i bredden gør det næsten umuligt for kun mennesker at passere uden at røre. Tilsyneladende er der et ordsprog, der siger, at hvis du går langs med dine arme, der rører ved hver side af gyden og fremsætter et ønske, skal det gå i opfyldelse. For at finde Mårten Trotzigs Gränd er det bedst at bruge Google Maps, fordi der ikke er nogen vejskilte til det.

Stockholm Palace & Kungsträdgården
Inden du forlader Gamla Stan, planlæg et sidste stop kl. kongeslottet, den svenske monarkfamilies officielle residens. Hele komplekset har mere end 600 værelser fordelt på elleve etager inklusive de kongelige lejligheder og tre historiske museer. Der er åbent hele året rundt, og hvis du er heldig, kan du endda opleve en officiel reception. Billetter koster omkring €16 for voksne og €8 for personer mellem 7 og 17. Hvis du beslutter dig for at købe et Stockholm City Pass, er adgang til paladset inkluderet. Efter at have vandret gennem de kongelige kamre, skal du også tage over for at besøge Kungsträdgården. Kungsträdgården, blot kaldet Kungsan af lokalbefolkningen, er en centralt beliggende offentlig park, hvor engang de kongelige haver lå. I de varme sommermåneder er det et populært tilholdssted med udendørscaféer, koncerter og andre begivenheder, hvorimod turister og lokale om vinteren kan stå på skøjteløb på en skøjtebane.

2. Beundre Det Imponerende Rådhus
Kongeslottet er bestemt ikke den eneste imponerende arkitektoniske bygning i Stockholm. På den østlige side af øen Kungsholmen ligger Stockholms rådhus. Næsten ikke til at overskue med sit 106 meter høje tårn, er rådhuset en af byens mest berømte turistattraktioner. Hvis man ser godt efter, kan man få øje på Tre Kroner, det svenske nationalsymbol, på toppen af tårnet. Vi gik hovedsageligt for at se rådhuset på grund af den fantastiske udsigt, du synes at have fra oven. Desværre fortalte personalet os, at det er lukket og kun åbent fra maj til september – vi tog dertil i begyndelsen af oktober. Udover tårnet er andre ting at beundre på Stockholms rådhus den dejlige indre gårdhave og den blå sal, som også er kendt som festsalen for den årlige Nobelprisuddeling. Lad ikke navnet narre dig, det er faktisk ikke blåt, men rødt. I starten skulle væggene males blå, men da arkitekten så de røde mursten, ombestemte han sig og lod dem være som de var. Du kan kun besøge bygningen på guidede ture. For nøjagtige åbningstider og priser, tjek Stockholms rådhus officielle hjemmeside.

3. Se på moderne fotografi på Fotografiska
For alle interesserede i fotografering er en anden af de bedste ting at lave i Stockholm et besøg på Fotografiska. Fotografiska er blandt verdens største og mest betydningsfulde fotomuseer, der viser nutidige udstillinger af værker af forskellige nationale og internationale kunstnere. Alene beliggenheden i en gammel industribygning på øen Södermalm gør besøget til et rigtigt højdepunkt. Indenfor finder du masser af værelser, der viser de mest imponerende billeder om specifikke emner. Udover forskellige udstillinger tilbyder Fotografiska foredrag, workshops og undervisning for fotografer på alle niveauer. Måske vil du bruge lidt tid i museumsbutikken, hvor du kan finde plakater, print, bøger og andre kreative souvenirs. Desuden sørger en restaurant og en café for, at du ikke går sulten fra museet. Museet er åbent hver dag fra kl. 10.00 til 23.00, og entréen er omkring €18. For at undgå kø anbefaler jeg, at du køber billetter online på forhånd.

4. Lær mere om en rigtig kunstskat på Vasamuseet
Som du sikkert allerede har bemærket, har Stockholm en masse specielle ting at byde på, som du ikke finder andre steder i denne verden. Vasamuseet på Djurgården er bestemt en af dem. Men hvad gør det så forskelligt fra de fleste andre museer?

Tja, svaret er nemt: På Vasamuseet kan du beundre et næsten helt intakt skib fra det 17. århundrede, som er blevet reddet fra bunden af ocean. Ja, du fik ret, et skib i sin oprindelige størrelse. Normalt bygger folk først museer og beslutter derefter, hvad de skal vise. I dette tilfælde byggede de dog museet omkring skibet. Ikke underligt, der var bogstaveligt talt ingen anden måde at gøre det på. Det første, du vil se, når du kommer ind, er stævnen på dette enorme skib. Det efterlader dig virkelig målløs, hvordan den står der i sin fulde pragt. Før det er tid til at vandre rundt i museet for at se nærmere fra alle sider og opdage alle de små detaljer, så sørg for at se den 15 minutter lange indgangsfilm om skibets historie. Du vil lære mere om, hvorfor den kæntrede og sank for mere end 333 år siden, hvordan de formåede at redde den med succes og endda om livet for folkene ombord. Planlæg nok tid til at udforske hele museet, da der også er mange originale genstande fra skibet udstillet. Billetter koster omkring €17 og kan købes online for at undgå ventetid. Du kan få dem HER. Og det er KÆMPE!

5. Beundre moderne kunst på The Modern Art Museum
Alle gode ting kommer i tre, og det er derfor, et andet museum kom på denne liste over de bedste ting at gøre i Stockholm! Museet for Moderne Kunst ligger ikke langt fra Vasamuseet og rummer – som navnet indikerer – et stort udvalg af moderne og samtidskunst. Fra Pablo Picasso til Salvador Dalí og Henri Matisse, for blot at nævne nogle af de største kunstnere. Det bedste er dog, at entréen er helt GRATIS. Alene dette er en grund til at besøge museet, hvis du vil spare dit budget. Desuden er der en dejlig café, hvor du kan nyde lækre burgere, sandwich og skåle, og nogle af dem er endda veganske! Tjek Moderna Museets hjemmeside for de nøjagtige åbningstider og aktuelle udstillinger.

6. Gå en tur langs strandvägen i Östermalm
Indtil videre har vi hørt om øerne Södermalm, Kungsholmen, Djurgården og Gamla Stan, men lad os ikke glemme det elegante distrikt Östermalm. Östermalm er et af de mest populære og eksklusive boligområder, lad os sige, at det nok er Notting Hill i Stockholm. Det er således her, du finder de mest klassiske restauranter, smarte butikker og trendy barer. Derudover er det også hjemsted for mange kulturelle steder, såsom det svenske historiske museum. Den bedste adresse at gå til i Östermalm er utvivlsomt Strandvägen, en boulevardlignende promenade ved kysten. På den ene side er der kun færge- og turbådsstop, mens man på den anden side af promenaden får øje på højklassehoteller og imponerende bolig- og kontorbygninger. Langs promenaden ligger smarte caféer og barer, der byder på en god kop kaffe, forfriskende drinks eller små snacks. Du vil også finde nok bænke til at sidde ned, slappe af og nyde Strandvägens vidunderlige afslappende stemning.

7. Prøv anderledes mad på Östermalms Saluhall
Kun en kort gåtur fra Strandvägen op mod nord og dybere ind i Östermalm-distriktet ligger Stockholms mest berømte marked. Östermalms Saluhall byder på alt hvad hjertet og maven begærer. Udover frisk frugt, grøntsager, kød, ost, kaffe og te finder du alle former for frisk, røget og syltet fisk. Der er 17 handler og et par restauranter plus siddepladser til at prøve dine nyindkøbte delikatesser. Madhallen er ikke kun værd at se for sin brede vifte af lækkerier, men den er også interessant udefra. Røde mursten kendetegner facaden på bygningen, som går tilbage til 1888 og er et fredet monument.

8. Undslippe det travle byliv i Ekoparken
Stockholm er en vidunderlig by med nok seværdigheder til at fylde enhver rejseplan, men måske vil du tage en kort pause og undslippe det hektiske for en stund? Det bedste sted at gøre netop dette er Ekoparken, også kaldet Royal National City Park. Etableret i 1995, dette 26 kvadratkilometer store område er ‘verdens første nationale bypark’ og er beliggende i kommunerne Stockholm, Solna og Lidingö. Det er et elsket sted for alle mennesker, der har brug for lidt tid ude i naturen for at slappe af, tage en lang gåtur eller dyrke udendørs sport. Inde i parken ligger flere attraktioner såsom universitetsområdet og øen Djurgården med alle de store museer. Ekoparken strækker sig over store dele af Stockholm, så du kan ende med at gå igennem den uden selv at være klar over det.

9. Tag en bådtur for at se Stockholm fra et andet perspektiv
Selvfølgelig ville denne liste over fantastiske ting at lave i Stockholm ikke være komplet uden en bådtur! Det kan være svært at vælge den perfekte bådtur blandt alle de utallige forskellige muligheder, men en jeg varmt kan anbefale er Under The Bridges Boat Tour. Vi deltog i denne tur næsten ved et uheld, da vi oprindeligt planlagde en tur til Stockholms skærgård, som blev aflyst. Heldigvis viste den venlige dame ved skranken os dette som et alternativ, og efter en kort overvejelse købte vi to billetter. Under The Bridges Boat Tour koster €34 per person og tager omkring to timer. I løbet af disse to timer kan du beundre Stockholm fra et helt andet perspektiv. Samtidig lærer du mere om byen og dens mest berømte seværdigheder ved at lytte til optagede kommentarer på mere end 10 forskellige sprog. Båden sejler under flere broer, og du passerer gennem en sluse for at komme fra Østersøen til Mälaren, hvilket er en ret sjov oplevelse.

10. Find alle byens sejeste metrostationer
Nummer 10 på listen over de bedste ting at gøre i Stockholm er lidt af en usædvanlig. Det handler ikke om et besøg på et museum, en kirke eller en bydel, i stedet vil jeg have dig til at udforske byens underjordiske system! Metrosystemet i Stockholm siges at være den længste kunstudstilling i verden. Af 100 stationer har omkring 90 af dem en slags kunstinstallation indeni. Du vil sikkert opdage nogle af dem på din rejse gennem byen. Mens mange af dem kan findes med det samme uden instruktioner, er andre bedre skjulte og vanskelige at finde, så hvis du vil se de bedste metrostationer, er det anbefalelsesværdigt at lave noget research før.

11. Spis så mange kanelbullarer som muligt!
Sidst men ikke mindst, tror du virkelig, jeg kan tillade dig at forlade Stockholm uden at have spist mindst en svensk kanelbolle? Selvfølgelig ikke! På svensk kaldet ‘Kanelbullar’ er denne søde lækkerbisken uundværlig til enhver svensk kaffefest. Du kan få dem i alle supermarkeder, caféer og bagerier på tværs af Stockholm. Fordi de er tilgængelige næsten overalt, er det svært at beslutte, hvilke du skal prøve. Vi gik for det meste til lokationer af den lokale kæde Bröd & Salt, simpelthen fordi de også har superbløde og velsmagende veganske versioner.