rejseweb.dk

10 fakta, du måske ikke vidste om Barcelona

Barcelona, et gotisk og modernistisk vidunder ved Middelhavet, er en by, der er kendt for sin skæve, kosmopolitiske, kølige karakter. Uanset om det er ved at afdække Barcelonas fortid i de skjulte gårde i Barri Gòtic, eller ved at nyde charmen i den modernistiske by, vil du opdage mange interessante ting, der gør Barcelona til en af Spaniens mest beboelige og energiske byer og en af de mest spændende destinationer i Europa.

Så her er 10 fakta, du måske ikke kender, som får dig til at få lyst til at besøge byen.

1. Dens grundlæggende oprindelse er stadig i uenighed

 • Der er to spanske legender om etableringen af Barcelona. En legende siger, at den blev grundlagt af Hercules 400 år før bygningen af Rom.
 • Men ifølge den anden legende blev byen grundlagt i det 3. århundrede f.Kr. af karthageren Hamilcar Barca, far til Hannibal .
 • Han opkaldte byen Barcino efter sin familie, Barca-familien i Kartago. Hvilken en tror du på?

2. Barcelona betragtes som den “bedste strandby” i verden af National Geographic, men deres strande blev først brugt til fritid i 1992

 • I dag er der syv strande med i alt 4,5 km kystlinje, men før 1992 var Barcelonas kyst helt overdrevet af industrier, og der eksisterede ingen strand til brug for byens befolkning og turisme.
 • Det var først med byens ombygning til OL i 1992, at byen flyttede sine industrier og omdannede kystområdet til et eksemplarisk fritidsområde for både lokale og turister; herunder forbedring af to strande og oprettelse af fem nye strande.
 • Ifølge Discovery Channel er Barceloneta-stranden den bedste bystrand i verden og den tredjebedste strand i verden. (Jeg vil dog bestride Discovery Channel og National Geographics udtalelser.)

3. Barcelona er at takke for Verdens Bogdag
La Diada de San Jordi (St. Georges Day) er en af de største og mest fejrede festivaldage i Barcelona, som finder sted den 23. april og er en fest af kærlighed og læsefærdighed. På denne dag er det en tradition at præsentere sine nære og kære med roser og bøger. Inspireret af denne skik erklærede UNESCO dagen som den internationale dag for bøger.

4. La Rambla er ikke kun én gade… det er fem gader

 • La Rambla er nok den mest berømte gade i Barcelona, men i virkeligheden består den af 5 boulevarder – eller Ramblas – sammenlagt at lave én lang promenade.
 • Den starter fra Placa Catalunya og ender ved Columbus-statuen ved havnefronten. Af denne grund er denne 2 kilometer lange boulevard også almindeligvis kendt i flertal som Las Ramblas.
 • Tusinder af mennesker spadserer på Las Ramblas hver dag og nat, hvor de ser de udøvende gadekunstnere, shopper eller sidde til et godt måltid eller kaffe.
 • Las Ramblas er det primære centrum for aktiviteter i byen og er uden tvivl den mest berømte promenade i Barcelona og sandsynligvis i hele Spanien.

5. Det er Europas største metropol ved Middelhavskysten
Barcelona er også den næststørste by i Spanien, efter Madrid, og det 11. mest folkerige byområde i EU.

6. Det er den første by, der vandt en RIBA Royal Gold Medal for sin arkitektur

 • Den kongelige guldmedalje for arkitektur uddeles årligt siden 1848 af Royal Institute of British Architects på vegne af den britiske monark, som en anerkendelse af en enkeltpersons eller gruppes væsentlige bidrag til international arkitektur.
 • I 1999 blev Barcelona den første og eneste by til denne dato, der modtog denne hæder – i stedet for en individuel arkitekt . Og det siger sig selv, at det er velfortjent.
 • Det er ikke overraskende, hvorfor mange rejsende siger, at byens arkitektur er blandt deres yndlingsting ved Barcelona.
 • Også, hvis du vil tjekke ud af nogle af de mest populære bygninger i byen, gå ikke glip af at se disse 10 ikoniske bygninger i Barcelona af Gaudí.

7. Fiestas de la Mercè er den vigtigste festival i Barcelona
La Mercès hovedbegivenhed afholdes den 24. september hvert år, og festivalen afholdes til ære for Byernes Skytshelgen og Protector, The Virgin de La Merce. Det er en officiel byferie siden år 1871.

8. Flamenco er ikke kendt i Barcelona
Selvom Spanien er kendt for sin flamencodans, er denne populære dans ikke traditionel eller velkendt/praktiseret i Barcelona eller Cataluña. Catalanerne foretrækker den mere moderne rock-n-roll-scene. Når det er sagt, hvis du vil se et Flamenco-show, har Los Tarantos nogle af de bedste Flamenco-kunstnere i byen. Du kan købe din billet her for at springe køen over.

9. Barcelonas kendetegnende gittermønster kom fra en revolutionær utopisk masterplan

 • Det meste af byen Barcelona blev designet af Ildefons Cerdà i Sunyer til udvidelsen af byen fra det 19. århundrede.
 • Planen, kaldet Eixample, havde til formål at skabe det perfekte miljø for Barcelonas hurtigt voksende befolkning.
 • Han overvejede trafik og transport sammen med sollys og ventilation i designet af sin karakteristiske ottekantede blokke, hvor gaderne udvides ved hvert vejkryds, hvilket giver større synlighed, bedre ventilation og mere betydningsfulde åbne rum.
 • I sidste ende blev planen ikke bygget efter alle de utopiske karakteristika, han forestillede sig i sin plan .

10. Gaudí var ikke den oprindelige arkitekt af Sagrada Familia

 • Selvom La Sagrada Família er et af Antoní Gaudís hovedværker, var han ikke den første arkitekt, der blev udpeget til at arbejde på det.
 • Arkitekt Francisco de Paula del Villar var den første, der blev bestilt til at designe kirken. Byggeriet af kirkens krypt blev påbegyndt den 19. marts 1882 efter Villars design.
 • Det var først i 1883, da Antoní Gaudí begyndte at arbejde på projektet. Den 18. marts 1883 trak Villar sig tilbage fra projektet, og Gaudí påtog sig ansvaret for dets design, som han ændrede radikalt.
 • Endnu i dag er basilikaen ufærdig, men selv som en aktiv byggeplads er Gaudis design er et af de mest ærefrygtindgydende rum i hele byen.
 • Når du besøger Sagrada-familien, anbefaler jeg stærkt at købe spring-køen-passet, da det altid er fuldt booket uger i forvejen.
 • Så det er et hurtigt indblik i Barcelonas interessante fakta. Hvis du vil opdage mere om byen, anbefaler jeg at tjekke Viators ture ud for at få et dybdegående kig på, hvad der gør denne by så vidunderlig!