rejseweb.dk

Vidste du? Sjove fakta om Amsterdam og Holland

1. Mere end en fjerdedel af Holland ligger under havoverfladen

Derudover ligger 50 % af landets land mindre end en meter over havets overflade. Schiphol ligger faktisk 4,5 meter under havets overflade. Heldigvis er Holland ikke i en tsunami-udsat del af verden.

2. Hollænderne er de højeste i verden

Med en gennemsnitlig højde på 184 cm for mænd og 170 cm for kvinder er hollænderne de højeste mennesker i verden. Forskere siger, at det er på grund af deres DNA, ernæring og velfærd, andre siger, at det er på grund af deres rigelige forbrug af mejeriprodukter.

3. Holland er den tættest befolkede nation i Europa

Med 487 indbyggere pr. kvadratkilometer har Holland den højeste befolkningstæthed af ethvert europæisk land med mere end 1 million indbyggere.

4. Flad som en pandekage

Holland er et meget fladt land. Vaalserberg er det højeste punkt i (den europæiske del af) Holland. Den er kun 322,7 meter høj og ligger i den sydøstligste udkant af landet i provinsen Limburg. Man kan også sige, at Holland er lige så fladt som en pannenkoek.

5. Amsterdam er bygget helt på pæle

Fordi Amsterdams jord består af et tykt lag fen og ler, er alle bygninger bygget på træpæle, der er fastgjort i et sandet lag, der er 11 meter dybt på gennemsnit. Kongeslottet ved Dam-pladsen er bygget på ikke mindre end 13.659 træpæle.

6. Tyrkiske tulipaner

Tulpaner, tulipanmarker og blomsterløg er typisk hollandske. Alligevel stammer tulipaner ikke fra Holland. De første tulipanløg blev importeret fra Tyrkiet til Holland, hvor de viste sig at vokse særdeles godt i hollandsk jord.

7. Omkring 30 % af alle hollandske babyer fødes hjemme

I mange lande er det sædvanligt at føde på et hospital. Ikke i Holland: omkring 30 % af alle hollandske fødsler sker derhjemme.

8. Hollænderne elsker deres kaffe

Efter skandinaver er hollænderne verdens største kaffedrikkere. De drikker ikke mindre end 140 liter kaffe om året i gennemsnit. Det er 3,2 kopper om dagen!

9. 86 % af hollænderne taler engelsk som andetsprog

Alle hollandske børn lærer engelsk i skolen, og besøgende i Amsterdam er ofte imponerede over det flydende, som hollænderne taler engelsk med.

10. Nederlandene er den største øleksportør i verden

I 2001 eksporterede hollandske ølvirksomheder en forbløffende mængde på 1,3 milliarder liter øl til udlandet. Halvdelen af det blev sendt til USA!